diumenge, 22 d’agost del 2010

Nogueras-Maragall-Lola de La Figuera


Nogueras Oller, cunyat de "la Lola de la Figuera"

Hi ha una relació Maragall-Nogueras més enllà de la literària: el seu germà petit Josep Nogueras, es va casar amb Dolors Grau,  coneguda com la Lola de La Figuera. Una masia del Montseny freqüentada per Maragall i altres escriptors. (Maragall, Pijoan, Rusiñol, Millet, Vives, Via, Casas...i l'Orfeó Català...)

La història gira al voltant de la nena Dolors Grau, la "Lola de la Figuera", (Dolors Grau i Casals, la Lola,va néixer el dia 18 d’octubre de 1891 al municipi de Tagamanent. Batejada a l’església de Sant Ciprià de la Móra. Filla de Cristòfol Grau i Esteve i de Dolors Casals i Godayol.) que llavors tenia 11 anys i que es va relacionar amb aquest grup d'artistes i intel·lectuals. En Josep Pijoan li va ensenyar a llegir i a escriure i des d'aleshores es cartejà amb ell [Maragall] mitjançant lletres en forma de senzills poemes.

Es va casar el dia 8 de maig de 1912, a l’edat de 21 anys, a l’església de Sant Jaume de la Parròquia de Valldeneu, terme municipal de Sant Martí de Centelles, amb Josep Nogueras i Oller, de 29 anys, nascut a Barcelona el 16 de maig de 1883.
"En el Montseny hi vaig viure fins que un jove de Barcelona, en Josep, que tenia un germà poeta, va venir a casa, ens vam caure en gràcia, i ve-t'ho aquí que ens vàrem casar, el mateix dia que el meu germà Pepet, a l’ermita de Sant Jaume de l’Abella, i després me’n vaig anar a viure amb el meu home a Sarrià, a prop de la casa dels Maragall. Al cap d’un temps vaig tenir una nena, la Montserrat, però tot això ja és una altra història"

D’aquest matrimoni va néixer a Sarrià, l’1 d’octubre de l’any 1913, una filla, Montserrat.

La Lola va morir a Barcelona, als 79 anys, el dia 5 de desembre de 1970. Fou enterrada al cementiri del Poble Nou.

Josep Nogueras va morir a Barcelona el 28 d’abril de 1973.

Sobre la senyora Dolors Grau i el  Mas de la Figuera, l'any 2007 es va fer una exposició molt interessant que si no anem errats, encara es pot visitar a la Casa-Museu Agustí, dins la Calma -Parc etnològic de Tagamanent- 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada