dimecres, 28 de juliol del 2010

Nogueras i "El Rovell de l'ou"

(Carrer Hospital nº 4. Aspecte actual del "Rovell de l'ou" segons  dades de la  Viquipèdia)

-"El rovell de l'ou", taverna del carrer de l'Hospital en funcionament als anys finals del segle XIX i primers del segle XX on es reunien un grup d'artistes de l'Academia Borrell, de Pere Borrell del Caso. D'aquest grup,  que va adoptar el nom de l'establiment, en formaven part Marià Pidelaserra, Pere Ysern i Alié, Gaietà Cornet, Emili Fontbona, Josep-Víctor Solà i Andreu, Xavier Nogués, Ramon i Juli Borrell, Ramon Riera Moliné, Filibert Montagud i Joan Comellas. Entre els escriptors hi havia Josep Lleonart, Cristòfol de Domènech i Rafael Nogueras Oller. 




Del grup del Rovell de l'Ou en va sortir la revista Il Tiberio,  (Barcelona, 1896-1898)

"Revista manuscrita de periodicitat quinzenal apareguda entre 1896 i 1898, de mida 28 x 22 cm i menors, amb il•lustracions, algunes en color, la missió de la qual era informar al pintor Pere Ysern Alió dels esdeveniments socials de Barcelona, mentre ell estudiava a Roma. El títol de la revista és el renom de Pere Ysern

Fou redactada per un grup delimitat d'alumnes de l'Acadèmia Borrell, de Pere Borrell del Caso, dirigit per: Ramon Riera Moliner (sign. R. Riera de Molinar, R.R.) ; consell de redacció: Juli Borrell, Ramon Borrell, Joan Comellas i Viñals (sign. J.C. y V.), Gaietà Cornet (sign. C.C. y P., Trompeta), Joan Comellas i Viñals (sign. J.C. y V.), Emili Fontbona (sign. Camas), Filibert Montagut, Josep-Víctor Solà Andreu (sign. Pep Solà, Pep), Marià Pidelaserra (sign. Marian del Tupí, Tupí)." (Font: ARCA)

"Tots ells a més d'escriure-hi hi dibuixaven. És un document extraordinari perquè aparegué amb gran constància, quinzenalment, durant gairebé dos anys. Ysern, temps després del seu retorn de Roma, la regalà a Ramon Riera; passà després per les col•leccions de Joan Audet i de Ramon Borràs, fins que la Biblioteca de Catalunya  l'adquirí als hereus d'aquest darrer." (Font: Viquipèdia)

Tot i que s'esmenta Nogueras com a membre del grup i a més consta la seva amistat amb Xavier Nogués, Marià Pidelaserra i Josep M. de Sucre, no hem trobat textos seus a Il Tiberio. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada